Badrumsrenoveringen "light" klar!

2013-05-22 @ 20:02:18 Mitt Hem - Badrum Permalink


Förr, förra helgen drog vi som sagt igång med experimentet och "light"-renovering av vårt badrum. Vi tog extra ledigt på fredagen så att vi hade fyra dagar i streck på oss och få allt klart på. Att renovera badrum innebär ju att man blir utan vissa elementära funktioner som man behöver i ett hus. Toalett har vi på ovanvåningen också men ingen extra dusch. Så den helgen fick vi extra träning då vi bor så nära Friskis & Svettis och passade på att låna duschen där ;)
 
Det här är ju ett experiment som sagt. Frågar man i färgaffären så rekommenderar de INTE att man målar om kakel och klinker. Men vi läste på en hel del och hittade en speciell kakelfärg på Bauhaus och sen valde vi en epoxifärg till golvet.
 
Först skulle allt monteras ner och ut, därefter blev det en ordentlig städning och tvätt av väggar och golv. Först två omgångar med målartvätt och sist en omgång med T-röd.
 
 
 
Sen var det äntligen dags att börja måla väggarna! Men det va inte helt enkelt. Färgen är dryg men torkar väldigt snabbt och det är ju inga släta väggar som man målar på precis. Vi hade läst instruktionerna nogrannt och där stod det att man skulle måla med pensel så det gjorde vi. Men efter att ha målat två väggar, som tog en evigeht och det kändes inte som det blev tipptopp, testade vi en ny taktik. Måns målade med en liten fin filtroller och jag drog över med penseln efteråt. Det gick mycket snabbare och blev ett mycket bättre resultat! Men det gällde att vara snabb, både med att dra över efter med penseln och hålla koll en stund efteråt på om det började rinna. Den här typen av färg plus alla ojämnheter som tex fogarna gör det svårare att få det jämnt och undvika att färgen rinner. Så på en del ställen har det runnitvlite och inte blivit helt slätt, tyvärr. Och just när man håller på så ser man allt sånt jättetydligt men inte när alla saker är på plats och man ser helheten.
 
 
 
Två strykningar plus en tredje på borderna blev det. Men färgen var väldigt dryg så vi behövde typ bara hälften av färgburkarna vi köpt. 
Efter första strykningen stötte vi dock på patrull. Färgen släppte på en kakelplatta :O Då blev vi lite matta, tänk om det skulle hända  på fler plattor, tänk om vi inte gjort underarbetet tillräckligt bra, tänk om det inte funkar?! Så vi satte oss ner och funderade lite och jag läste lite igen på färgburken. Då hittade jag en liten lapp som va påsatt i efterhand där det stod att man skulle vänta 36 timmar mellan strykningarna! I den tryckta texten på burken stod det 16 timmar. Så då fick vi lägga ner penslarna och snällt vänta ett par timmar till. Men sen gick det bra :)
 
 
Mellan strykningarna på väggarna målade vi golvet. Det va först gången vi målade med epoxifärg så det va liteextra  nervöst. Man ska ju blanda ihop de två komponenterna själv. Första strykning gick jättebra. Men den andra och sista blev tyvärr inte helt perfekt. Det täckte fint men det blev nyansskillnader där man hade "slutat" måla, om ni förstår hur jag menar. Det syns lite på bilden ovan. Men med sakerna på plats så märks det inte. Skulle man ändå störa sig i framtiden så går det ju att måla en gång till.
 
 
Nu e det ljust och fint precis som vi önskade! Men iom borden och de vridna kakelplattorna nedtill så tyckte vi att det blev en lite lantlig känsla. Men med de moderna möblerna på plats så försvann den känslan rätt mycket. Och mycket hellre ett lantligt badrum en ett "cirkusbadrum" med olikfärgade border och terrakotta klinker!
 
 
Så här blev det fädiga resultatet! Det e sååå svårt att fota och få bra ljus då det bara finns ett litet fönster bakom dörren :(
Alla de gamla möblerna är inburna och monterade på plats igen. Den nya, stora duschkabinen är på plats liksom den nya toaletten. Det som saknas är en handdukstork, det hade vi inte förut, att sätta tillbaka taklisterna som är nymålade, finjustera duschkabinen och sätta på fronten nedtill samt lite fogning med silikon.
 
 
En korg som går att hänga på duschväggen till schampoflaskorna har inhandlats och satts upp efter att den här bilden togs.
 
 
Nu ska jag bara lyckas bestämma mig för vilken färg på handdukar jag vill ha, villet inte e helt lätt, nu när jag för en gångs skull kan köpa några med färg på som inte skär sig med resten ;) Tips mottages gärna!
 

Kommentarer
Kattis

Wow vad snyggt, vilken skillnad! :)Blogg: http://www.kattisdagar.se
2013-05-22 @ 22:17:53
Helen

Kul att ni vågade. Älskar förändra med färg o tapeter. Billigt o ångrar man sig är det "bara" att måla om. Om golvet är lite nougatfärgat skulle jag köra turkost. Härligt med färg. :-)2013-05-22 @ 23:13:52
Susihus

Jättesnyggt! Lite knalliga färger på handdukarna kanske...cerise!Blogg: http://susihus.blogg.se
2013-05-28 @ 09:46:37
JENNIFERANNA

Åh, så fint!

Svar på vartifrån mina beiga sneakers kommer (http://jenniferanna.devote.se/blogs/25868219/beige-sneakers.htm#cmt_1595633): Nilson Shoes

KramarBlogg: http://jenniferanna.devote.se
2013-07-09 @ 18:04:14
renovera badrum

Vad snyggt det blev! Alltid kul att läsa bloggar som handlar om att renovera badrum.Blogg: http://diproc.se
2013-08-24 @ 21:28:32
Pammis

Hej! Hittade den här bloggen när jag letade efter mer information om kakelfärg. Är lite sugen på att måla vårt rosa badrum vitt nämligen. Hur tycker ni att det är nu såhär några år senare, har färgen hållt bra eller har den börjat att släppa?

Svar: Vi är väldigt nöjda! Det håller jättebra än så länge iaf. Vi målade ju golvet med en speciell färg som man använder till garagegolv så den ska ju hålla för slitage. Sen har vi en duschkabin så att golvet slipper att utsättas för vatten varje dag. Det enda minuset var att det var ganska svårt att måla och få färgen jämn. Det har liksom blivit skarvar/streck i färgen men det är nog mest vi själva som ser det och iom badrumsmattorna så tänker man inte på det. Men det kan man säkert undvika om man är noggrann, läser på och använder bra verktyg.Väggarna har också hållit jättebra. Det finns ett par små skavanker men det är när något vasst föremål har råkat skrapa väggen. Men det får man lite skylla sig själv för, färgen i sig själv har hållt bra och inte släppt någonstans. Men vi har som sagt duschkabin så jag vet inte hur den skulle tåla om man duschade på den varje dag. Lycka till!
Cornelia2015-04-13 @ 14:53:58
Anonym

Hej! Så intressant läsning då jag och min man går i samma renoveringstankar... Ditt inlägg gav svar på många av våra frågor. Har ni golvvärme på badrummet?

Svar: Va roligt! Ja vi har golvvärme i badrummet och det har funkat bra med färgen.
Cornelia2015-05-19 @ 19:04:41
Anonym

Okej. Hur mycket uppskattar du att hela renoveringen kostat?! Tack för svar!

Svar: Hm, minns inte riktig längre. Duschkabinen var ju dyrast, kollade lite snabbt och den ligger på mellan 10 000 och 13 000 kr. Badrumsmöblerna och spegeln köpte vi på rea på Ikea. Kostade väl ett par tusen kronor. Ny handdukstork och toalettstol köpte vi också gick också på ett par tusenlappar. Sen färgen då. Jag tror att vi köpte 10 burkar men använde nog bara 8. De kostar väl runt 300 kr/st. Golvfärgen minns jag inte vad den kostade. Vi köpte den på nätet men hittar inte var nu.
Cornelia2015-05-20 @ 22:04:20
Linda Pinberg

Hej! Minns du om det var den här färgen ni använde? Med vänlig hälsning Linda http://www.bauhaus.se/ronseal-kakelfarg-vit.html2016-04-01 @ 11:58:31
Linda Pinberg

Hej! Minns du om det var den här färgen ni använde? Med vänlig hälsning Linda Pinberg http://www.bauhaus.se/ronseal-kakelfarg-vit.html2016-04-01 @ 12:00:15

Kommentera inlägget här!Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback